1-10-2018 —
Ben jij op huizenjacht? Of vond jij onlangs je droomhuis? Dan is de kans groot dat je veel vragen hebt. Óók voor je hypotheekadviseur. Wij zetten de 10 meest gestelde vragen voor je op een rij. Zo kun jij je optimaal voorbereiden en haal je alles uit het gesprek.
Vraag 1: Hoeveel kan ik lenen en wat kan ik kopen?
Via berekeningstools op het internet krijg je een grove indicatie van de maximale hypotheek. In het Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek krijg je extra informatie over je berekening. Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met toekomstplannen, een studieschuld en je levensstijl.
Vraag 2: Welke hypotheekvormen zijn er?
Je kiest een hypotheek die mogelijk voor 30 jaar je maandlasten gaat bepalen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Starters kunnen kiezen tussen twee hypotheekvormen: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Heb je jouw bestaande hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan zijn er vaak ruimere keuzemogelijkheden.
Vraag 3: Wat betekent Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
NHG is een garantie op hypotheken. Dit betekent dat restschulden bij een NGH-hypotheek onder bepaalde voorwaarden worden kwijtgescholden. Door deze zekerheid geeft de geldverstrekker een rentekorting. Bij het afsluiten kost het geld om NHG te krijgen, maar dat verdien je terug door een hoge korting op de hypotheekrente.
Vraag 4: Kan ik een verbouwing meefinancieren?
Ga jij een huis kopen dat je wilt verbouwen? Win dan informatie in over de mogelijkheden om een verbouwing mee te financieren. Het is verstandig om hier vóór de hypotheekaanvraag al rekening mee te houden.
Vraag 5: Moet ik mijn studieschuld opgeven als ik een hypotheek afsluit?
Heb jij een studieschuld? Dan moet je die opgeven bij de hypotheekaanvraag. Tijdens het Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek kun je informatie verzamelen over het effect van de schuld op je hypotheekaanvraag.
Vraag 6: Welke stappen moet ik ondernemen om een hypotheek te krijgen?
Wat moet je ondernemen als je een hypotheek aanvraagt? Welke documenten zijn nodig? Dat vertellen we je graag. Zo kun je wellicht al wat gaan regelen. Hierbij kun je denken aan het opvragen van een werkgeversverklaring en het invullen van een gezondheidsverklaring voor het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering.
Vraag 7: Wat kost het afsluiten van een hypotheek?
Tijdens het gesprek kun je informatie inwinnen over advies- en bemiddelingskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt aan de hypotheekadviseur voor het adviseren en het begeleiden van de hypotheekaanvraag.
Vraag 8: Wat zijn de bijkomende kosten als ik een hypotheek afsluit?
Bij het kopen van een huis moet je rekening houden met bijkomende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de taxatiekosten en de notariskosten. Op basis van de koopsom van het huis kan er een duidelijk beeld gevormd worden over de kosten.
Vraag 9: Welke risico’s brengt een hypotheek met zich mee?
De hypotheeklasten moeten bij tegenslagen betaalbaar blijven. Daarom is het goed om stil te staan bij het risico van overlijden, maar ook bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en scheiden. Na het Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek weet je hier meer over.
Vraag 10: Moet ik bij een hypotheek nog andere verzekeringen afsluiten?
Als je een hypotheek afsluit, is het verstandig om andere verzekeringen onder de loep te nemen. Denk bijvoorbeeld aan je woonverzekeringen.
Vragen voor een hypotheekadviseur? Neem contact op met Jan Augustinus van Aandacht Hypotheken & Verzekeringen via 070 - 32 2 33 72 of janaugustinus@aandachthypotheken.nl.
(Bron: Aegon.nl)